Najlepszy samochód na świecie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mebel
    Ambiente
    • 2005
    • 155

haj.

wiem ze powiecie ze jestem przewrażliwiony, no ale sami wiecie jak sie ktos zachowuje jak jezdzi nowiutkim (2 tygodniowym) samochodem.
    dzis pojechalem do kumpla i on sobie chciał pooglądac moje nowe cudo, drzwi kierowcy były otwarte i on sie zaczął na nich opierac, a jak mu zwróciłem wage to zaczał tak na nie naciskac ze az całe auto sie bujało pewnie mu żal dupe sciska ze mam nowiutkie cudeńko, a on ma starego trupa...
    na razie wszystko jest ok, ale czy przez takie zawieszanie sie na drzwiach cos sie moze tam popierdzielic ????
    dzieki za odp
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

Na rozpoczętych właśnie targach motoryzacyjnych w Nowym Jorku ogłoszono wyniki na najlepszy samochód na świecie. Przez najbliższe dwanaście miesięcy tytułem World Car of the Year będzie mogła się szczycić Mazda2.

Historia nagrody World Car of the Year nie może choć w małej części równać się do europejskiej nagrody Car of the Year, której korzenie sięgają 1964 roku. Mazda2/Demio jest bowiem dopiero czwartym triumfatorem tej nagrody. Jednak "Światowy Samochód Roku" ma tę przewagę, iż jest jedyną tego typu nagrodą, o którą mogą rywalizować modele z różnych regionów świata. Warunki, jakie musi spełniać, to pojawienie się w sprzedaży w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy minimum w pięciu krajach na co najmniej dwóch kontynentach.

W tegorocznej edycji konkursu w szranki stanęło 39 samochodów. W składzie jury, które oceniało i wybrało tego najlepszego, znalazło się 47 dziennikarzy z 24 krajów. W połowie stycznia z początkowego grona 39 kandydatów wybrano dziesiątkę finalistów, z których pod koniec lutego wyłoniona została krótka lista trzech aut. Poza Mazdą2 zaszczyt ten spotkał również Forda Mondeo oraz Mercedesa klasę C. Jak się okazało w dniu wczorajszym, oba modele z klasy średniej musiały uznać wyższość małej Mazdy.

Jednocześnie obok głównej nagrody World Car of the Year, jurorzy przyznali nagrody w trzech dodatkowych kategoriach. Sportowym autem roku (World Performance Car) zostało wybrane Audi R8, które w ostatecznym głosowaniu w pokonanym polu zostawiło Audi S5 oraz BMW M3. Najbardziej ekologicznym modelem (World Green Car) okazał się BMW 118d Efficient Dynamics, które pokonało smarta fortwo cdi oraz Volkswagena Passata 1,9 TDI. I wreszcie ostatnia nagroda, na najładniejsze auto roku (World Car Design of the Year), którą w tym roku zdobyło również Audi R8, pokonując Mazdę2 oraz Volvo C30.

Zwycięzcy poprzednich edycji konkursu World Car of the Year:
    2007:
    Lexus LS460 – World Car of the Year
    Audi RS4 – World Performance Car
    Mercedes E320 Bluetec – World Green Car
    Audi TT – World Car Design of the Year
    2006:
    BMW seria 3 – World Car of the Year
    Porsche Cayman S – World Performance Car
    Honda Civic Hybrid – World Green Car
    Citroen C4 – World Car Design of the Year
    2005:
    Audi A6 - World Car of the Year

źródło [onet.pl]
    Załączone pliki

Komentarz

• Andrev3
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 6116

a tak naprawde to wszyscy wiemy że najlepszym samochodem na świecie jest.... samochód służbowy :diabelski_usmiech
      RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• oolsztyniak
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6647
        • Superb II combi (3T5)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Andrev3
        a tak naprawde to wszyscy wiemy że najlepszym samochodem na świecie jest.... samochód służbowy
        :lol:
        A najlepsza to jeszcze służbowa octavia Tak jak w moim przypadku ale dbam jak o prywatną żeby nie było
        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

Pracuję...